New
York/Bratislava 18. januára (TASR) – Uchovávanie potravín v konzervách
je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu. Briti
Ezra Daggett a Thomas Kensett si v USA nechali 19. januára 1825
patentovať konzervovanie potravín v plechovkách. Tento rok od udelenia
patentu plynie 200 rokov.
Aj keď si Daggett a Kensett patentovali uchovávanie potravín v
hermeticky uzavretých nádobách (konzervách) v USA, za prvého človeka,
ktorému bol udelený patent na uchovávanie jedla v konzervách, sa
všeobecne považuje iný Brit, obchodník Peter Durand, ktorý ho od
anglického kráľa Juraja III. získal už 25. augusta 1810. V tom čase malo
ľudstvo za sebou niekoľko tisícročí dlhodobého uchovávania potravín, na
ktoré využívalo napríklad zvyšovanie teploty (napr. varenie a pečenie)
alebo jej znižovanie (chladenie a mrazenie), či znižovanie množstva vody
v potravinách (sušenie).
Uchovávanie potravín v konzervách objavil v roku 1809 po dlhodobom
výskume francúzsky kuchár Nicolas Appert, bola to výzva občanom, aby
hľadali spôsob uchovávania jedla pre armádu a námorníctvo. Appert vložil
jedlo do fľaše alebo pohára, nádobu dobre utesnil a potom ju zahrial na
určitú teplotu, ktorú istý čas udržiaval. Trvalo ďalších 50 rokov, kým
iný Francúz, Louis Pasteur, dokázal objasniť, že takáto úprava jedla
vyhubí baktérie v jedle a baktériám z prostredia zamedzí v prístupe dnu,
preto sa jedlo nepokazí.
Appertov spôsob mal však jednu slabinu – používal sklenené nádoby, ktoré
sa v drsných armádnych a námorných podmienkach často rozbíjali.
Durandov patent sa snažil túto slabinu odstrániť tým, že obchodník
používal plechovky z pocínovaného železného plechu. Plech sa zroloval do
valca a na jeho konce sa ručne prispájkovalo dno a vrchnák plechovky
dokázali drsné zaobchádzanie znášať omnoho lepšie a boli tiež ľahšie,
čím umožnili vziať viac zásob. Durandov spôsob sa uchytil a do roku 1820
už zásoboval britské námorníctvo veľkým množstvom potravín v
konzervách.
Jedným z faktorov, ktorý mohol prispieť k rozšíreniu konzervovaných
potravín v USA aj v britskom kráľovskom námorníctve, je Britsko-americká
vojna prebiehajúca od 18. júna 1812 do 17. februára 1815. Zaujímavosťou
je, že v tejto vojne zohral úlohu aj samotný Kensett. Hoci sa narodil v
roku 1786 v Anglicku, v roku 1806 emigroval do USA a stal sa rytcom.
Jeho príspevok k vojenskému snaženiu mal podobu mapy Hornej a Dolnej
Kanady z roku 1812. V tom čase to bola jedna z mála máp tej oblasti
zachytávajúca množstvo pevností, kde prebiehali počiatočné fázy tohto
konfliktu.
Kensett sa 9. mája 1813 oženil s Elizabeth Daggettovou. Jej otec Ezra sa
neskôr stal zaťovým obchodným partnerom a spoločne v New Yorku rozbehli
malú konzerváreň spracúvajúcu ryby, ovocie zeleninu a ustrice. V USA sa
nový spôsob balenia potravín ujal a neskôr sa krajina stala
celosvetovou jednotkou v automatizácii výroby konzeriev, aj v ich
celkovom počte. Koncom 19. storočia Samuel C. Prescott a William
Underwood vniesli do konzervácie vedecké poznatky tým, že vypracovali
konkrétne trvanie zahrievania aj výšku teploty potrebnú na sterilizáciu
konzervovaných potravín.
Existujú obavy, že najmä spočiatku mohli potraviny v konzervách
spôsobovať otravu olovom, ktoré bolo súčasťou cínovej spájky
uzatvárajúcej dno a vrchnák plechovky. Otrava olovom z konzeriev bola
dlho považovaná za príčinu zlyhania Franklinovej expedície. Expedícia
hľadala námornú cestu vedúcu severne od územia pevninskej Kanady
spájajúcu Atlantický oceán s Tichým oceánom. V roku 1845 na ňu vyrazili
dve lode, HMS Erebus a HMS Terror, so 129 členmi posádky. Všetci
účastníci expedície zahynuli. Pôvodne sa predpokladalo, že dôvodom
zlyhania expedície je práve otrava olovom. Pätica vedcov pôsobiacich v
Kanade však skúmala nechty jedného z účastníkov a na základe výskumu v
decembri 2017 vo vedeckom žurnáli Journal of Archaeological Science
publikovali štúdiu, podľa ktorej za zlyhaním expedície nebola otrava
olovom, ale nedostatok zinku.
Technológia konzervovania sa zlepšovala a automatizovala, čo umožnilo
postupné zvyšovanie objemu vyrobených konzeriev i použitie iných
materiálov, napríklad hliníka. Plechovky sa preto aj v súčasnosti tešia
veľkej obľube a širokému použitiu.